Народно читалище “Христо Ботев” гр. Пазарджик

Из историята на школата- втора част

Събития в които са участвали ученици на школата:
1989/1990 г. На Националния конкурс "Св. Обретенов" от 31 март до 7 април с международно жури първа награда печелят Николай Благов- кларинет и Олга Каткова- цигулка, а Константин Криловски- кларинет печели втора награда. Като лауреати на този конкурс децата участват в телевизионна предаване на БНТ.
През този сезон ученици на школата участват в концерт на 24 април послучай дните на детската книга,  както и в концерт по повод 3 март- Освобождението на България от османско робство.
През сезон 1989/1990 г. школата е обявявана за най-добра на окръжни прегледи. Получава и награда за най-високи постижения на преподаватели.
16 май 1990 г.- самостоятелен концерт на Николай Благов- кларинет и Асен Дойкин- ударни.
май 1990 г.- самостоятелен концерт на Десислава Чолакова- цигулка в гр. Хасково.
17.05.1990 г.- самостоятелен концерт на Олга Димитрова- акордеон , от класа на Елена Комсийска.
19.05.1990 г.- участие на ученици в поздравителен концерт послучай кръгла годишнина на Гаро Балтаян.
22.05.1990 г.- концерт в училище "Ив. Вазов" послучай 40 годишнината на училището.
24.05.1990 г.- участие в концерт на открито пред театъра на Акордеонния оркестър и индивидуални изпълнители.
31.05.1990 г. - концерт по повод 1 юни- Международен ден за защита на децата.
15.06.1990 г.- заключителен концерт, послучай завършване на учебната 1989/1990 г. и връчване на наградите от окръжния преглед на школите по изкуствата лично от секретаря на Инспектората на школите по изкуствата- Гаро Балтаян.

Открит преглед на Седми републикански фестивал на любителското художествено творчество- златни значки за симфоничния оркестър, акордеонния оркестър, кукления състав и балетния състав.

Участие на ученици от школата в литературно-забавна програма "Звънче", брой 13, излъчено на 28.03.1989 г.

Изявени ученици
Емилия Щерева Щерева- р. в Пазарджик, свири на цигулка при Ира Чолакова. Участва в концерти и продукции, организирани от школата и читалището. На Окръжния преглед през 1984/1985 г. се класира първенец. Получава Първа награда в първа възрастова група до 14 години на Творческата среща на млади цигулари "Недялка Симеонова"- Хасково 1985 г. Свири в детския симфоничен оркестър и след две години в него от 1985 г. е концертмайстор на оркестъра.
Десислава Атанасова Чолакова- р. в Пазарджик. Започва да свири на цигулка от 5 годишна възраст. Учи в училище "Любен Каравелов". На Окръжния преглед на музикалните школи през учебната 1984/1985 г. се класира първенец. През м. октомври 1985 г. на четвъртата творческа среща на млади цигулари "Недялка Симеонова"- Хасково, получава първа награда в първа възрастова група до 10 години. Солистка е на детския симфоничен оркестър на школата към читалището.
Гордост за школата и читалището са учениците: Десислава Кошлукова, Йоланта Цокова, Мария Георгиева, Атанаска Иванова, Кирил Начев, Темелко Миков, Георги Ангелов, Димитър Марков, Мариана Маринова, Димитър Пенчев, Веселина Ангелова, Нели Тараланска, Милка Тараланска, Весела Стоева.

1978 г. Клас по кукловодство- изучават история на куклено театралното изкуство- елементарната теория за кукления театър- видове кукли и системи- Техника на водене /кукловодство/, техника на говора, типизация и правоговорна култура, пластика, литературен и действен анализ. Като краен резултат се пристъпва към практическото осъществяване на пиесата "Патенцето" от съветските автори Гернет и Гуревич. С тази пиеса участват в градските и окръжни прегледи на художествената самодейност, където печелят званието "Първенци". На Националните празници на кукленото изкуство в гр. Хасково в състезание с много еднородни колективи първенци от различни окръзи, Международно жури ни присъди призовото място- Първенец от детските състави. През 1979 г. им предстои явяване на Национален преглед.