Наша гордост


   Десислава Чолакова прави своето творческо посвещение в родния си град Пазарджик. Първата й учителка е нейната майка Ира Чолакова, която е преподавател по цигулка в Градската школа по изкуствата при Народно читалище "Христо Ботев-1897 г.".
    Първите постижения са наградите от конкурсите "Недялка Симеонова" и "Светослав Обретенов", участията на фестивали в Ловеч, Пазарджик, Пловдив и в предаванията на БНТ, изявите с Пазарджишкия симфоничен оркестър.
    През 1992 г. постъпва в Пловдивската музикална гимназия в класа на Анелия Сталева. През 1993 печели голямата награда на Първия национален конкурс за млади таланти "Л. Пипков", София. През 1994 получава стипендия за обучение в цигулковата Академия на Хабиб Кайале- Швейцария. По време на периода на своето обучение печели Голямата награда на Международния конкурс в Citta di Stresa- Италия, Голямата награда на фестивала в Пхенян- Корея и специалната награда на фестивала "Campo Visuvio"- Неапол.
    Изявява се като солист на оркестри в Цюрих, Хамбург, Каракас, Пхенян и др.
    Става официален асистент на професор Кайале.
    Има многократни участия в Женевското национално радио, във фестивали в Бергамо и Лозана.
    Десислава завършва НМА "Панчо Владигеров" в класа по цигулка на Стойка Миланова и по камерна музика  на Ангел Станков.
    През 2004  участва във фестивала " Mahler Jugend Orchestra" като член на международния младежки оркестър под диригенството на Клаудио Абадо.
    През 2006 и 2007 г. работи като щатен музикант на оркестъра "La Verdi" в Милано.
    През юли 2011 Чолакова изнася рецитал в Токио, а в следващата година е солист на Токийски симфоничен оркестър под диригентството на Мицуйоши Оикава.
    Десислава Чолакова е концертмайстор на Симфоничния оркестър на Българското национално радио.   



Герган Ценов
е роден на 14 юни 1974 г. в гр. Монтана, но още през същата година семейството му се премества и се установява да живее в град Пазарджик. Тук той започва музикалното си образование на 5-годишна възраст в Читалище „Христо Ботев“ като ученик в класа по пиано на Елена Комсийска. На 10 години изнася първия си самостоятелен концерт и вече активно участва в концертния живот на града. Първите отзиви за неговите успешни изяви и във Фестивала „Зимни музикални вечери“ – Пазарджик датират от 1981 г.

                През 1984 г. Герган Ценов постъпва в Националното музикално училище „Добрин Петков“ в Пловдив в класа по пиано на Росица Иванчева. През същата година той е удостоен с Втора награда на Националния конкурс за певци и инструменталисти „Светослав Обретенов“ в Провадия, а три години по-късно през 1987 г. е удостоен с Първа награда на Националния конкурс за пианисти  „Димитър Ненов“ в Разград. От това време датират и първите му изяви като солист на Пазарджишкия симфоничен оркестър и Пловдивската филхармония. През 1992 г. Герган Ценов прави своя международен дебют като пианист, при гостуването  на оркестъра на НМУ „Добрин Петков“- Пловдив  в Страсбург, Франция.  На следващата година той е поканен отново да свири като солист на същия оркестър, на тържествен концерт в известната Страсбургска катедрала.

                През 1993 г. Герган Ценов постъпва в Националната музикална академия „Панчо Владигеров“ в София със специалност пиано в класа на проф. Жени Захариева и със специалност оперно и симфоническо дирижиране в класа на проф. Васил Казанджиев. Още като студент в Националната музикална академия Герган Ценов е удостоен с наградата на Фондация „Отворено Общество“ за успехите си в областта на музиката, както и с наградата на Международната академия на изкуствата „за успешни изяви в областта на съвременното българско изкуство“. През 1996 г. Герган Ценов е удостоен с Трета награда на Международния конкурс за пианисти „Албер Русел“. През същата година получава Втора награда (при неприсъдена първа) на Международния конкурс „Музиката и Земята“, но този път като композитор, за своето Трио за пиано, цигулка и виолончело.

                От 1999 г. Герган Ценов живее и работи в САЩ, където завършва последователно Montclair State University, (Държавния университет в Монтклеър Ню Джърси) с магистърска степен по пиано и Juilliard School в Ню Йорк с магистърска степен по оркестрово дирижиране. Наред със заниманията си по дирижиране под ръководството на прекия си преподавател Джеймс ДеПрийст, обучението на Герган Ценов в Juilliard School е съпроводено и с творческо сътрудничество с едни от най-изтъкнатите диригенти в света – Курт Мазур, Пиер Булез, Майкъл Тилсън Томас, Джордж Манахан. През 2007 г., като участник в Американската академия за диригенти Герган Ценов получава стипендия за участие в един от най-авторитетните международни музикални фестивали в света – Aspen Music Festival (САЩ), провеждаща се под ръководството на изтъкнатия диригент Дейвид Зинман. През същата година той е назначен за диригент на Оркестъра на Ню Йоркския Университет.

                В България Герган Ценов е гостувал  като диригент на оркестъра на Софийска филхармония, на Нов симфоничен оркестър, на Симфоничния оркестър на Н М А „Панчо Владигеров“ и многократно на Пазарджишкия симфоничен оркестър.

                Герган Ценов е чест гост-диригент и на редица симфонични оркестри в Ню Йорк, между които и Broadway Bach Ensemble. През ноември 2010 г. той дирижира серия от спектакли на  „Травиата“ от Джузепе Верди с Pineda Lyric Opera Company. От 2011 г. Герган Ценов е главен диригент на New Amsterdam Symphony Orchestra в Ню Йорк.    

                Герган Ценов е ревностен пропагандатор на българската музика в САЩ - и като диригент,  и като пианист. През лятото на 2010 г. той дирижира с голям успех два концерта (в Карнеги Хол в Ню Йорк и в Кенеди Център във Вашингтон) с програма, съставена изцяло от творби на Петко Стайнов, а като пианист участва нееднократно с изпълнения на произведения от български композитори в рамките на „Български концертни вечери“, които традиционно се провеждат в Генералното Консулство на Република България в Ню Йорк.   


Гергана Христова Стоянова 
е родена в гр. Пловдив на 17.03.1973 г. В музикалната школа при НЧ "Христо Ботев-1897 г." учи пиано при Елена Комсийска и виола при Цветан Аджеларски. Свири и в симфоничния оркестър на читалището, под диригенството на Ангел Комсийски.

След това Гергана Стоянова учи виола в СМУ "Добрин Петков" в гр. Пловдив. Завършва Националната музикална академия "Панчо Владигеров" в гр. София с пълно отличие.
Свири в различни оркестри, като Националната опера- София, Филхармония- Враца и различни камерни формации. Изявява се и като солистка на оркестри и джаз формации. От 2000 до 2009 г. преподава в Тунис,  виола във Висш институт по музика, в градовете Сфакс и Гафса. Дава концерти с различни български и чуждестранни оркестри и камерни състави. Има концертни изяви  в различни градове на Холандия- сонатна двойка с пиано.
От 2009 г. е омъжена, живее и работи във Виена, Австрия. Има дъщеря.    

Венцислав Трифонов е роден на 9 март 1982 г. в Пазарджик, в семейство с дългогодишни музикални традиции. Той е пето поколение музикант.
Музикалното си образование започва на шестгодишна възраст с пиано при Елена Комсийска в музикалната школа при Народно читалище "Христо Ботев-1897 г."  На тринадесет години учи кларинет при Александър Праков в школата към читалището.
През 2001 г. завършва Средно музикално училище "Добрин Петков" в град Пловдив, където е ученик в класа по кларинет на Димитър Боянов.
През 2006 г. завършва Държавна музикална академия "Панчо Владигеров" с магистърска степен в класа по кларинет на проф. Петко Радев.
Първата си награда като кларинетист Венцислав Трифонов получава на петите между регионални прегледи /1996/. През 1998 г. на Втория музикален конкурс за френска музика- Пловдив са му присъдени две награди за "Високо художествено изпълнение" и "Най-млад участник". Участвал е в редица конкурси за духови инструменталисти от средните музикални училища в град Стара Загора /1999-2001/, където има една първа и две втори награди. На Националният конкурс за изпълнение на творби от български композитори "Добри Христов" в град Варна /2000/ получава втора награда, а на 18-тия Национален конкурс за млади инструменталисти "Светослав Обретенов" в Провадия- поощрителна награда.
Като солист Венцислав Трифонов се изявява с Пловдивска филхармония, Студентски симфоничен оркестър към ДМА "П. Владигеров", Пазарджишки симфоничен оркестър, както и в множество рецитали и концерти. Репертоарът му включва солови и камерни произведения от различни стилове и епохи.
През 2007 г. е носител на голямата награда от Международния конкурс "Музиката и Земята". На същия конкурс печели и втора награда за изпълнение на камерна музика.
През 2008-2009 г. Венцислав Трифонов е солист-оркестрант в мюзикъла Elisabeth  Die wahre Geschichte der Sissi в Цюрих, Швейцария.
Работи като водач на кларинетната група към оркестъра на Национален музикален театър "Ст. Македонски" и изнася рецитали с едни от най-добрите музиканти в България.
Венцислав Трифонов участва и в "Трио Моменто", заедно с Фани Куцарова /пиано/ и Валентина Велкова /виолончело/. Първият концерт на триото е в култовото заведение Хамбара, където свирят "Танго на свещи".
Участва в проекти, които включват различни стилове и инструменти. Свири на кларинет, саксофон, арменски дудук, пиано и различни традиционни фолклорни духови инструменти. На 22.12.2017 г. му е връчена наградата "Сладкопойна чучулига" от Община Пазарджик и Общество за музика и танц-Пазарджик.

Асен Дойкин е роден през 1975 г. в гр. Пазарджик.Учи пиано при Елена Комсийска в Градската школа по изкуствата при Народно читалище "Христо Ботев-1897 г." Още докато е ученик създава свое джаз-трио и започва да свири в много клубове, както и по фестивали в България, Гърция, Румъния, Норвегия и Франция. През 1995 г. отива в Бостън, където има възможността да учи в най-елитното музикално учебно заведение в Америка-  Berklee College of Music и да свири с George Garzone, Hall Crook,Bruno Raberg, Joe Hunt и др. През 1995 г. по време на следването си получава пълна стипендия от президента на Колумбия Рекърдс на името на Джеси Стоун "Jesse Stone larship", а през 1998 г. получава "Jazz Performance Award"- колежът го удостоява със специалната награда за най-добър джаз изпълнител. Преподава пиано и композиране в "The Rhodes Piano School" и свири с известни музиканти в най-престижните зали и джаз клубове на Ню Йорк и други градове на САЩ. Свири на много джаз фестивали в САЩ и Европа.
През 2009 г. участва с голям успех на фестивала Зимни музикални вечери в Пазарджик с българо-американски проект.

Д-р Георги Стояно
в- учил акордеон в школата на читалището. Завършва ВМИ- Пловдив през 1980 г. От 1980 до 1983 г. работи като началник на селски здравен участък в Калугерово. От 1983 до 2008 г. е лекар-ординатор в Акушеро-гинекологичното отделение на МБАЛ-Пазарджик. От април 2008 г. е началник на отделението. Получава титлата "Акушер-гинеколог на България" за 2013 г.