Срещи и изложби


Представяне на книгата на Катя Зографова "Неканоничният Вазов"
03.11.2011г.

Катя Зографова  представи своята книга "Неканоничният Вазов" в малкия салон на читалището от 17.00 ч. на 3 ноември 2011 г.Продрум Димов в своето слово за авторката и книгата й каза, че творбата й се състои от девет студии върху различни теми, свързани с житейското и творческо дело на големия народен поет.  Авторката ни прави съпричастни на някои интересни и любопитни страници за Вазов, голяма част от които са малко познати в средите на широката ни общественост.  Приятно е усещането, когато Катя Зографова ни пренася в атмосферата на уникалното приятелство на поета с Константин Величков. Те се срещат през 1872 г. в Цариград. Ето как Вазов изповядва значимостта на това неповторимо духовно родство:
"Ний в живота братя бяхме,
същи славяхме кумири,
дружно страдахме и пяхме
на сродените си лири."
В книгата си авторката е посветила значителен брой страници на интимния живот на Вазов. Катя Зографова се опира на конкретни и достоверни източници, факти и документи,
Не по-малко атрактивна е и главата "Трапезата на патриарха" в която вкусваме от патриархалната прелест на кулинарните навици на Вазов.
Книгата е обогатена с интересен документален, мемоарен материал, с редки фотографии, някои от които се публикуват за пръв път, факсимилета на ръкописи, автографи и посвещения.
Катя Зографова  ни показва истинския Вазов, с неочаквани прояви в личния му живот и в творчеството му.
Присъстващите зададоха много въпроси на авторката, която пространно отговаряше на всеки един. Всички се вълнуваха от личността на Иван Вазов и искаха да научат нещо повече за него от човек като Катя Зографова, която е прочела много материали и знае интересни неща за поета.
С цветя и обещание за нови срещи се разделихме с Катя Зографова и оставаме в очакване на новите й творби.


Представяне на книгата на Катя Зографова
Представяне на книгата на Катя Зографова
Представяне на книгата на Катя Зографова
Представяне на книгата на Катя Зографова