Срещи и изложби


Премиера на стихосбирка на Мария Радкова
21.01.2015г.

Премиерата на стихосбирката "Тази, която..." на Мария Радкова се състоя на 21.01.2015 г. в малката зала на Народно читалище "Христо Ботев-1897 г."- Пазарджик от 16.30 ч. Почитателите на поезията бяха запълнили цялата зала. Радостното е, че все по-млади хора посещават литературните вечери. Заедно с преподавателите си Краси Христева и Цветана Убинова бяха дошли ученици, които пишат стихове и се интересуват от поезия.
Стихосбирката "Тази, която..." на Мария Радкова представи Продрум Димов. Поетесата изнесе рецитал по своите стихове. Много вълнуващо беше нейното представяне. В залата се установи дух на топлота, човечност, любов, разбирателство, светлина, което изцяло е заслуга на Мария. Няма да забравим и нейното уважение към всички присъстващи- макар и с навехнат крак тя пропътува разстоянието София-Пазарджик и обратно, въпреки болката и неудобствата. И се представи блестящо! Поетесата сподели, че пише от малка- още като ученичка в началните класове. Тогава нейните близки постоянно я подтикват да рецитира пред всички, а тя е била много срамежлива, като мимоза /затова и на корицата на стихосбирката е изобразено цветето мимоза/. Според нея поезията й е преди всичко философска. Не всеки автор знае какво е искал да каже с даден стих, затова тълкуването на поезията е много субективно, сподели Мария Радкова. Макар и първоначално да не е искала да бъде издадена стихосбирката й, сега е доволна, че са я убедили да го направи. Спечели мнаго нови почитатели! След срещата близо един час Мария раздаваше автографи, снимаше се с присъстващите, получаваше цветя и подаръци!
За наша радост и нейната майка Светломира Бинева присъстваше на премиерата на първата книга на дъщеря си. Неизменно спомените се насочиха към големия поет и драматург Радко Радков. Г-жа Бинева сподели, че той е обичал Пазарджик, с удоволствие е идвал тук, имал е приятели, особено в лицето на Стоян Бакърджиев. Тя каза, че пише нова книга за поета Радко Радков, която ще се радва да представи отново в читалището в Пазарджик. Ще бъде чест за нас!
Още веднъж благодарим на Мария Радкова и Светломира Бинева за топлите чувства и уважението, което проявиха към нас! Винаги са добре дошли в читалището ни!Премиера на стихосбирка на Мария Радкова
Премиера на стихосбирка на Мария Радкова
Премиера на стихосбирка на Мария Радкова
Премиера на стихосбирка на Мария Радкова
Премиера на стихосбирка на Мария Радкова