Срещи и изложби


07.12.2010 г. Премиера на книгата "Битие с питие" на Атанас Цанков
07.12.2010г.

В малкия салон на читалището от 16.00 ч. на 07.12.2010 г.  се състоя премиера на книгата "Битие с питие" на Атанас Цанков /29.02.1932-11.02.2010/.  Организатори са Община Пазарджик, НЧ"Христо Ботев-1897 г." и НЧ"Виделина-1862"-Пазарджик.
На премиерата  присъстваха съпругата на писателя Мария, сина му- Явор Цанков, дъщеря му Дорина и внучката Калина.
Александър Арнаудов представи автора и неговото творчество. Явор Цанков с вълнение разказа за последната книга на своя баща "Битие с питие", а г-жа Цанкова прочете стихове от Атанас Цанков.
"Вестта, че тази автобиографична книга ще бъде отпечатана, пристигна в навечерието на последния ден от живота на баща ми.- каза Явор Цанков.- Добрата новина беше и последното нещо, което успях да му предам, макар и не директно, а написана на листче и пратена по медицинската сестра във Военна болница в София. Вярвам, че хубавата вест е достигнала до него и е дарила последната радост д земния му път!
А първите радости, трепети и вълнения писателят Атанас Цанков изживява в родния си град Пазарджик. Именно Пазарджик от тридесетте и четиридесетте години на миналия век е фокусът на разказаното в тази книга. Макар и автобиографична, тя обрисува детайлни картини от бита, нравите и духа на града от това време.
"Битие с питие" е любопитен прочит на драматичните обществени и исторически събития, преживяни и съхранени в душата на Атанас Цанков, за да бъдат записани десетилетия по-късно, пречупени през мъдростта и добротата на зрелия човек
Пазарджик е мястото, където зеленото море на Тракия и галещите води на Марица оформят началното поетическо пространство на писателя Атанас Цанков.
През годините под талантливото му перо излизат повече от 50 детски книжки, които се превръщат  в любимо четиво на децата. С най-голяма известност се ползват приказните поредици :"Във вълшебната гора" и "Непослушковци". Общо под двете заглавия са издадени от издателство "Фют" повече от 30 книги.
Атанас Цанков оставя светла диря и в прасветното поприще. Почти две десетилетия е учител във Велинград, Пазарджик и София.
Учителските години на баща ми създават трайни приятелства с много от неговите ученици. В тази връзка идкам да изкажа дълбоката си благодарност на неговия ученик, приятел и съгражданин Димитър Кибритов, който много допринесе за издаването на тази книга.
Специални благодарности отправям и към Община Пазарджик, с чието съдействие "Битие с питие" можа да види бял свят."
.Атмосферата беше много вълнуваща, тъй като сред гостите бяха и много роднини на писателя, негови приятели, колеги. Всички дадоха висока оценка на неговото творчеството . Продрум Димов предложи в Пазарджик да бъде назована улица на името на Атанас Цанков.В своето изказване той сподели с присъстващите: "Пазарджишката общественост благодари най-сърдечно на читалище "Христо Ботев", организирало премиерното представяне на мемоарната книга на Атанас Цанков "Битие с питие". В същото време не може да не изразим благодарността си към кмета на Община Пазарджик Тодор Попов, който с готовност финансира издания на книги на литературни творци от Пазарджик и общината.
Спомените често ме връщат към гимназиалните ми години, когато Атанас Цанков беше знаменосец на Първа мъжка гимназия в града ни. И сега пред погледа ми е онзи рядко обаятелен, духовно извисен гимназист в 7 клас тогава, който на 01.05.1950 г. пред стотиците въодушевени съученици се появи пред строя, който горещо аплодира знаменосеца, придружен от своите асистенти Величко Кратунчев и Никола Фердинандов Николов.
В продължение на 18 години Атанас Цанков работи като гимназиален учител във Велинград, Пазарджик и 22-ро училище в София. Където и да е преподавал този вдъхновен литератор се ползваше с обичта и преклонението на ученици и преподаватели. Любимец на своите възпитаници, богато надарен в интелектуално отношение, Цанков се посвети в течение на десетилетия на литературно творчество и се утвърди като един от водещите детски поети и писатели у нас. Паралелно с това той израстна и се нареди сред най-известните ни и надарени поети, за което е удостояван с литературни награди. Като редактор на в. "Другарче", постоянен сътрудник на в. "Септемврийче" и други издания за деца и възрастни, той си подсигури заслужено и осезаемо присъствие в съвременния литературен живот. Атанас Цанков остави име на рядко надарен литературен творец, изключително скромен човек и обаятелна личност. Той беше едно изключително явление и рядка хармония на физическа и духовна красота. За жалост отиде си без време. Неговата загуба е загуба за българската литература и за съвременния духовен живот. Затова намирам за целесъобразно да бъде наименована една улица на Пазарджик  на името на Атанас Цанков, за да присъства в живота на днешните и идните поколения на нашия град."
Спомени за писателя разкаха и неговия братовчед Стоян Георгиев и колегата му учител Никола Харалампиев.
Семейството на писателя подари  книгата "Битие с питие" на всеки присъстващ в залата. Срещата завърши на чаша вино и много спомени в памет на талантливия ни съгражданин.

08.12.2010 г.
Пазарджик                                       Веска Минова
07.12.2010 г. Премиера на книгата
07.12.2010 г. Премиера на книгата
07.12.2010 г. Премиера на книгата
07.12.2010 г. Премиера на книгата
07.12.2010 г. Премиера на книгата