Народно читалище “Христо Ботев” гр. Пазарджик

Срещи и изложби

07.12.2010 г. Премиера на книгата 07.12.2010 г. Премиера на книгата 07.12.2010 г. Премиера на книгата 07.12.2010 г. Премиера на книгата 07.12.2010 г. Премиера на книгата
07.12.2010г.

В малкия салон на читалището от 16.00 ч. на 07.12.2010 г.  се състоя премиера на книгата "Битие с питие" на Атанас Цанков /29.02.1932-11.02.2010/.  Организатори са Община Пазарджик, НЧ"Христо Ботев-1897 г." и НЧ"Виделина-1862"-Пазарджик.
На премиерата  присъстваха съпругата на писателя Мария, сина му- Явор Цанков, дъщеря му Дорина и внучката Калина.
Александър Арнаудов представи автора и неговото творчество. Явор Цанков с вълнение разказа за последната книга на своя баща "Битие с питие", а г-жа Цанкова прочете стихове от Атанас Цанков.
"Вестта, че тази автобиографична книга ще бъде отпечатана, пристигна в навечерието на последния ден от живота на баща ми.- каза Явор Цанков.- Добрата новина беше и последното нещо, което успях да му предам, макар и не директно, а написана на листче и пратена по медицинската сестра във Военна болница в София. Вярвам, че хубавата вест е достигнала до него и е дарила последната радост д земния му път!
А първите радости, трепети и вълнения писателят Атанас Цанков изживява в родния си град Пазарджик. Именно Пазарджик от тридесетте и четиридесетте години на миналия век е фокусът на разказаното в тази книга. Макар и автобиографична, тя обрисува детайлни картини от бита, нравите и духа на града от това време.
"Битие с питие" е любопитен прочит на драматичните обществени и исторически събития, преживяни и съхранени в душата на Атанас Цанков, за да бъдат записани десетилетия по-късно, пречупени през мъдростта и добротата на зрелия човек
Пазарджик е мястото, където зеленото море на Тракия и галещите води на Марица оформят началното поетическо пространство на писателя Атанас Цанков.
През годините под талантливото му перо излизат повече от 50 детски книжки, които се превръщат  в любимо четиво на децата. С най-голяма известност се ползват приказните поредици :"Във вълшебната гора" и "Непослушковци". Общо под двете заглавия са издадени от издателство "Фют" повече от 30 книги.
Атанас Цанков оставя светла диря и в прасветното поприще. Почти две десетилетия е учител във Велинград, Пазарджик и София.
Учителските години на баща ми създават трайни приятелства с много от неговите ученици. В тази връзка идкам да изкажа дълбоката си благодарност на неговия ученик, приятел и съгражданин Димитър Кибритов, който много допринесе за издаването на тази книга.
Специални благодарности отправям и към Община Пазарджик, с чието съдействие "Битие с питие" можа да види бял свят."
.Атмосферата беше много вълнуваща, тъй като сред гостите бяха и много роднини на писателя, негови приятели, колеги. Всички дадоха висока оценка на неговото творчеството . Продрум Димов предложи в Пазарджик да бъде назована улица на името на Атанас Цанков.В своето изказване той сподели с присъстващите: "Пазарджишката общественост благодари най-сърдечно на читалище "Христо Ботев", организирало премиерното представяне на мемоарната книга на Атанас Цанков "Битие с питие". В същото време не може да не изразим благодарността си към кмета на Община Пазарджик Тодор Попов, който с готовност финансира издания на книги на литературни творци от Пазарджик и общината.
Спомените често ме връщат към гимназиалните ми години, когато Атанас Цанков беше знаменосец на Първа мъжка гимназия в града ни. И сега пред погледа ми е онзи рядко обаятелен, духовно извисен гимназист в 7 клас тогава, който на 01.05.1950 г. пред стотиците въодушевени съученици се появи пред строя, който горещо аплодира знаменосеца, придружен от своите асистенти Величко Кратунчев и Никола Фердинандов Николов.
В продължение на 18 години Атанас Цанков работи като гимназиален учител във Велинград, Пазарджик и 22-ро училище в София. Където и да е преподавал този вдъхновен литератор се ползваше с обичта и преклонението на ученици и преподаватели. Любимец на своите възпитаници, богато надарен в интелектуално отношение, Цанков се посвети в течение на десетилетия на литературно творчество и се утвърди като един от водещите детски поети и писатели у нас. Паралелно с това той израстна и се нареди сред най-известните ни и надарени поети, за което е удостояван с литературни награди. Като редактор на в. "Другарче", постоянен сътрудник на в. "Септемврийче" и други издания за деца и възрастни, той си подсигури заслужено и осезаемо присъствие в съвременния литературен живот. Атанас Цанков остави име на рядко надарен литературен творец, изключително скромен човек и обаятелна личност. Той беше едно изключително явление и рядка хармония на физическа и духовна красота. За жалост отиде си без време. Неговата загуба е загуба за българската литература и за съвременния духовен живот. Затова намирам за целесъобразно да бъде наименована една улица на Пазарджик  на името на Атанас Цанков, за да присъства в живота на днешните и идните поколения на нашия град."
Спомени за писателя разкаха и неговия братовчед Стоян Георгиев и колегата му учител Никола Харалампиев.
Семейството на писателя подари  книгата "Битие с питие" на всеки присъстващ в залата. Срещата завърши на чаша вино и много спомени в памет на талантливия ни съгражданин.

08.12.2010 г.
Пазарджик                                       Веска Минова