Срещи и изложби


10.12.2013 г. Литературна среща с Христо Ганов
10.12.2013г.

10.12.2013 г. Срещата с твореца Христо Ганов се проведе в малкия салон на зала "Маестро Г. Атанасов".  Тя беше посветена на 75-тата годишнина на Ганов и издаването на книгата "Тъмни искри" от издателство "Богианна". Да представи творбата и творческия свят на Христо Ганов беше дошъл и издателят му  Боян Ангелов.
Христо Александров Ганов е роден на 3 януари 1938 г. в с. Брест, Плевенска област. Завършва Първа мъжка гимназия в гр. Плевен, а висшето си образование- медицина- в гр. Пловдив. Работи като лекар 4 години в гр. Ардино, Кърджалийска област, редактор в издателство "Христо Г. Данов" /1966-1969/, журналист във в-к "Народна младеж" /1970-1971/, редактор в сп. "Дружба" /1071-1974/, завеждащ отдел "Филмопроизводство" към Дирекция "Творчески" при ДО "Българска кинематография" /1974-1981/, главен секретар на СБП /2012/. Редактор и рецензент на десетки поетични книги. Автор е на стихосбирките: "Самооткритие", "Същност", "Червени есени", "Времето е път", "Лична азбука", "Студеният връх на огъня", "Евангелие за българи" и др., 2 тома литературна мемоаристика и портретистика "Животът на думите и думите на живота" и "Премълчани думи и похвални слова".Сценарист е на 10 документални, научно-популярни филми и филмови импресии. Негови поетични творби са преведени на над 10 чуждестранни езика и са награждавани в национални и международни конкурси.
След като представи биографията на твореца Христо Ганов, Боян Ангелов подчерта, че Ганов "е изградил своя поетична стилистика, която съчетава в единно звучене и образци на свободния стих, и прекрасни римувани стихотворения, и оголени до степента на мълния лирически съобщения. В книгата "Тъмни искри" отсъстват рефлексиите от странични констатации за събития и съдби. Стиховете докосват най-съкровените кътчета на човешката личност и одухотворяват делничната прозаичност, преливаща от сърдечна недостатъчност.
Антологичната стихосбирка "Тъмни искри" представя достойно творчеството на Христо Ганов- един от най-ярките съвременни български поети. Тя е не само чувствен барометър на нашето болно време. Тя ни показва начините, по които можем да съхраним човечността си и да проправим пътеки към другите хора чрез непримиримо добротворчество. Тя ни кара да разбираме другите хора и да трансформираме омразата в обич. А това е много повече от сила, това е вдъхновение!"


+++
Той й говореше,
           говореше,
           говореше.
Обясняваше се.
Оправдаваше се.
Обвиняваше се.
Обещаваше...

А мълчанието й
кънтеше
от отчаяние...

+++
           На жена ми

Как безумно премина живота ни, боже...
Във годините се вглеждам и вслушвам-
и навсякъде един без друг не можем!

Човекът- това са двама души...

+++
Христо Ганов прочете следващото стихотворение пред присъстващите в залата:

Привечер към дома

Все по-дълъг става пътят
до Банкя,
макар хиляди пъти
да съм го извървял.
И не ми трябва
предупредителна камбанка,
за да проумея,
че вече много съм остарял...

Колко усилия,
илюзии
и битки-
всичките
с отдавна предопределен край.
Ах, от венчални
до погребални
                               китки
е земният ни отрязък комай...

Срещата беше много вълнуваща за всички и благодарим на Христо Ганов и Боян Ангелов, че уважиха с присъствието си град Пазарджик.10.12.2013 г. Литературна среща с Христо Ганов
10.12.2013 г. Литературна среща с Христо Ганов
10.12.2013 г. Литературна среща с Христо Ганов
10.12.2013 г. Литературна среща с Христо Ганов
10.12.2013 г. Литературна среща с Христо Ганов