Срещи и изложби


12.05.2016 г. Тържество за писателя Ран Босилек
13.05.2016г.

На 12.05.2016 г. в Народно читалище "Христо Ботев-1897 г." се проведе литературно тържество, посветено на 130 години от рождението на писателя Ран Босилек. Участваха ученици от втори "Б" клас на СОУ "Георги Брегов" с класен ръководител г-жа Анета Цурева. Много умни и дисциплинирани, четящи отлично текстовете на приказките от Ран Босилек, учениците с радост се включиха в представянето на живота и творчеството на Генчо Негенцов, както е истинското име на писателя. Те научиха от беседата на библиотекарката Веска Минова за произхода на псевдонима на писателя, за ранните му детски години и спечелването на първите парички, за живота на семейството му, за  ученическите и студентските му години, за произведенията, които написва и посвещава на децата с толкова любов. От грижливо изработените фото-табла учениците имаха възможност да видят снимки на писателя, отразяващи по-важни моменти от неговия живот.
Под ръководството на г-жа Цурева децата бяха подготвили драматизации на приказки от Ран Босилек- "Косе Босе" и  "Дядо вади ряпа". Някои от тях рецитираха и стихове на писателя- "Бяла, спретната къщурка", "Родна реч", а всички заедно изпяхме любимите стихове на поколения българи - "Я кажи ми облаче ле, бяло"!
В занимателната игра по подреждане в правилен словоред на разбъркани изречения от приказката "Косе Босе"  пожелаха  да се включат много от учениците. С лекота решиха и тази задача, благодарение на неуморните усилия на г-жа Цурева да им даде повече знания и умения за бързо реагиране в учебния процес.
Не малко предизвикателство за децата беше и оцветяването на рисунки от приказки на Ран Босилек! Невероятно чувство за цвят имат тези деца! Пъстри картини, с точните цветове и с много желание всяка рисунка да бъде от хубава по-хубава!
Заслужени бяха и подаръците, които получиха - читателски дневник с книгоразделител и листче с откъси от приказки на Ран Босилек, които трябва да познаят от коя приказка са и да запишат имената им.
Благодаря на всички ученици за знанията, които показаха и нека тяхната любов към книгата остане завинаги!


12.05.2016 г. Тържество за писателя Ран Босилек
12.05.2016 г. Тържество за писателя Ран Босилек
12.05.2016 г. Тържество за писателя Ран Босилек
12.05.2016 г. Тържество за писателя Ран Босилек
12.05.2016 г. Тържество за писателя Ран Босилек