Срещи и изложби


12.11.2019 г. Урок за Иван Вазов с ученици от 7 кл. на ОУ "Св. Климент Охридски"
12.11.2019г.

12.11.2019 г. Урок, посветен на Иван Вазов с ученици от 7 клас на ОУ "Св. Климент Охридски" - Пазарджик. С обединените усилия на училището в лицето на г-жа Пенова и учениците й, на читалището с представител секретаря г-жа Минова и на дългогодишния уредник на къщата-музей "Константин Величков" Ваня Кибритова се проведе едно запомнящо се събитие. Гости бяха директорката Грета Димитрова, зам. директорите Албена пепелова и Василка Стойкова на СУ "Кл. Охридски", ученици и учители от училище "Васил Левски" и старши експерт по български език и литература г-жа Галина Цанева.
Приятна изненада за всички присъстващи бяха свитъците със стихотворения на Иван Вазов, които те получиха. Учениците направиха силно впечатление и с белите тениски с лика на Вазов в които бяха облечени.
Урокът откри г-жа Пенова, която представи живота и делото на Вазов. Следваше мозъчна атака към нейните ученици - те трябваше да изберат по една дума, написана на специален лист и свързана с творчеството на народния поет. Децата бяха подготвили и презентация за най-важните моменти от биографията на Вазов.  След това учениците разтълкуваха значението на думата "патриарх", тъй като Вазов е наречен Патриарх на българската литература.
Следваше разказа на г-жа Минова относно издаването на чужди езици на романа "Под игото". Децата се впечатлиха от комикса направен по творбата и издаден във френски вестник през 1969 г. Те научиха, че приживе Вазов е свидетел на пет издания на романа си, че през 2009 г. в кампанията "Голямото четене" "Под игото" заема първо място за любим български роман.Интерес предизвика и това, че Вазов е единствения български творец наречен "народен" и то с решение на Парламента и подпис на цар Борис Трети. Г-жа Минова беше подбрала малко известни факти за поета и затова всички слушаха с интерес. Такива бяха: през 2006 г. романа е издаден на DVD, има нос "Вазов" в Антарктида, Народния театър в София носи неговото име от 1976 г., с името му е кръстена и хижа в местността Седемте Рилски езера, Вазов е номиниран за Нобелова награда за литература от инициативен комитет и т.н.
От своя страна учениците разказаха за своето посещение в пловдивската библиотека "Иван Вазов".
Ваня Кибритова разказа за едни силно приятелство между двама велики българи - Вазов и Константин Величков. Приятелство много ползотворно, тъй като заедно са работили за чистотата на българския език, за развитието на библиотеките, читалищата, родното образование. С конкретни примери за техните срещи, за техния живот, отдаден на България г-жа Кибритова предизвика интерес у учениците.
Г-жа Ели Тоткова рецитира стихотворение от Иван Вазов, а учениците и г-жа Пенова представиха повестта "Немили -недраги".
Специална похвала за днешното събитие изказа старши експерт Цанева.
Като знак на уважение към читалището учениците подариха на библиотеката нови книги за попълване на фонда й.12.11.2019 г. Урок за Иван Вазов с ученици от 7 кл. на ОУ
12.11.2019 г. Урок за Иван Вазов с ученици от 7 кл. на ОУ
12.11.2019 г. Урок за Иван Вазов с ученици от 7 кл. на ОУ
12.11.2019 г. Урок за Иван Вазов с ученици от 7 кл. на ОУ
12.11.2019 г. Урок за Иван Вазов с ученици от 7 кл. на ОУ