Срещи и изложби


15.02.2011 г. Литературна вечер с поезията на Георги Константинов
15.02.2011г.

На 15.02.2011 г. от 17.00 ч. в малкия салон на зала "Местро Г. Атанасов" в Пазарджик обществеността на града има възможност да се срещне с поета Георги Константинов. Литературната вечер беше организирана от Народно читалище "Христо Ботев-1897 г." и Клуба на дейците на културата в града. Специален музикален поздрав поднесоха учениците от класа по акордеон на г-н Чавдар Ралчев към Градската школа по изкуствата при читалището. Ваня Христоскова изпълни валса "Дунавски вълни", а Васил Златанов "Либер танго" от Пиацола.
Авторът беше представен от Продрум Димов. В своето слово /което публикуваме със съкращения/, секретарят на Клуба на дейците на културата в Пазарджик, подчерта: "Вече десетилетия наред името на Георги Константинов шества из литературно-творческото ни пространство. Зад гърба му са вече няколко десетки високостойностни поетични книги, които му отреждат трайно присъствие сред творците от първия ни литературен ешалон. И макар, както споделя и самият той "животът му да не е поезия, но поезията е неговият живот!".
Георги Константинов като поет не се съизмерва само по броя на издадените стихосбирки, а преди всичко с художествено- естетическите  достойнства на своето творчество и огромното му емоционално въздействие на стиховете му сред целокупната читателска общественост не само у нас, но и в чужбина. Достатъчно е да споменем само неговата забележителна стихосбирка "Обичам те до тук", която претърпя десетина издания в многохиляден тираж, за да имаме известна представа за покоряващото влияние на голяма част от поетичните му творби.
На не по-малък успех се радваха и много от другите му издания през годините- "Лявата ръка на Бога", "Аспиринов сняг", "Вечерна дъга" и др. В неговото доста богато вече творчество присъстват определено осезаемо както патриотичните, историческите, интимните мотиви, така и днешните социално-граждански проблеми.
Прави впечатление , че през последните години в творбите му резонират парливите социално-граждански процеси, свързани с дълбоките нравствено-етични сътресения в живота на нашия съвременник. Такъв характер откриваме и емоционално носят творбите от последната му поетична книга "Нови стихове", която се появи на бял свят през 2008 г. Те разбира се, съвсем не са последното му издание, защото ИК "З. Стоянов" предложи на читателите му престижен двутомник от избрани негови съчинения.
Паралелно с респектиращото му присъствие в родната поезия Георги Константинов е не по-малко талантлив и в сферата на сатирата. В това ни убеждават и чудесните му сатирични находки в творбите му, намерили значително място в  "Нови стихове".  Обект на острото му сатирично перо са поведението на хищния капитал, продажните безпринципни политици, демагогията в обществения живот, уродливите нрави и всевъзможни неморални човешки и социални недъзи. Ето цитат например от "Фалшив живот":
От биберона
до кондома
измама след измама.
Ядеш и пиеш
всякакви ментета.
Гласуваш.
за фалшиви политици
Избягал си от Вчера.
Срахуваш се от Утре.
Сред толкова
        фалшификати
единствена смъртта
изглежда
                  истинска.
С тези нови сатири авторът ни среща с малко познатия Георги Константинов. Поетът ни впечатлява с удивителното си умение да вниква надълбоко в същността на съвременните социално-психологически и нравствено-политически процеси, характеризиращи  незавидния етичен облик на съвременното ни общество. Такива творби като "Малко метеорология", "Само дребни монети", "Микрорамка и микроб", и други поразяват с невероятната си актуалност, образност, остроумие и творческо хрумване. Острието на надареното му перо е насочено срещу негативните явления на днешното ни битие. В случая неговата творческа позиция е продиктувана от много болка, състрадание, обич и добронамереност. Творбите му са лишени от униние и безнадеждна резигнация- те ни завладяват с голямата му и неукротима любов към човека."
Водещата на вечерта Веска Минова даде думата и на поета Георги Константинов. Всички в залата със затаен дъх слушаха рецитала на поета. Той поднесе на присъстващите един незабравим букет от най-известните си и любими стихове. Рецитира и най-новите си сатирични творби и дори такива, които още не са публикувани. Интересно беше за всички да слушат и наблюдават емоционалното представяне на поета.
Накрая негови почитатели му зададоха въпроси. Някои от тях: "С какво друго се занимава Георги Константинов?"  Той каза, че е издател на сп. "Пламък", че е председател на българския П. Е. Н.- център. Имаше въпрос и по кое време на денонощието твори. Поетът отговори-"Сутрин съм най-работоспособен". Любителка на поезията му каза, че има чувството, че едно негово стихотворение е писано само за нея, защото отразява важен момент от живота й. Тя му благодари за тези стихове. Имаше въпрос ще пише ли отново за детската аудитория, на което Георги Константинов каза, че иска да напише още творби за деца. Много сладкодумен гост се оказа поета. Разделихме се с много автографи, спомени за предишни негови срещи в Пазарджик и пожелания за нови творби и нови срещи. За нас, организаторите, беше голяма награда признанието на поета, че тази среща е най-хубавата му досега в нашия град.  Благодарим му и оставаме завинаги негови почитатели.
Веска Минова


15.02.2011 г. Литературна вечер с поезията на Георги Константинов
15.02.2011 г. Литературна вечер с поезията на Георги Константинов
15.02.2011 г. Литературна вечер с поезията на Георги Константинов
15.02.2011 г. Литературна вечер с поезията на Георги Константинов
15.02.2011 г. Литературна вечер с поезията на Георги Константинов