Срещи и изложби


16.12.2014 г. Коледно детско утро
16.12.2014г.

В малката зала на Народно читалище "Христо Ботев-1897 г." Пазарджик проведохме литературно детско утро под надслов "Коледните ангели пеят за доброта, чистота, приятелство и мир!" с ученици от първи "Б" клас на СОУ "Георги Брегов" с класен ръководител Анета Цурева. Библиотекарката Веска Минова ги запозна с народните представи за ангелите според българската митология и с общонародните представи за ангелите според Речника на символите. Тя показа на децата книги съобразени с  тяхната възраст в които има стихотворения, разказчета, приказки за ангелите. Заедно всички си припомниха за празника на Архангел Михаил- 8 ноември, за иконите, които го изобразяват като млад мъж, убиващ змей. Установихме, че всяко дете е малкото ангелче на своите родители!
Последва мозъчна атака - "Какви са ангелите?" Учениците много бързо определиха, че ангелите са добри, защото носят добри новини. Те са млади, чисти и невинни. Приличат на хората и летят, тъй като имат крила. Те са коледните ангели, които пеят песни.
След като теоретично се запознаха със същността на ангелите учениците с много голямо желание оцветиха приготвените шаблони на малки ангелчета. Всяко дете имаше възможност да оцвети по няколко ангелчета и  да ги залепи на специално приготвено за целта табло.
А след това децата рецитираха и пяха коледни стихчета и песнички. Направихме много снимки до елхата и до таблата с Коледните ангели. Разбира се, класната им ръководителка г-жа Цурева беше навсякъде- и при раздаване на моливи, ножички, лепила, и при рецитиране и пеене на Коледните стихове и песни. Нейната всеотдайност в работата е заразителна. Водени от нея учениците се стараеха да правят всичко така, като го изисква госпожата!
Всяко дете получи подарък- блокче за рисуване и малка играчка за елха.
Доволни и щастливи от своето посещение в читалището децата си тръгнаха с усмивки и с надежда за една Коледа с много подаръци и за една Нова година, изпълнена с много чистота, приятелство,  доброта и мир!16.12.2014 г. Коледно детско утро
16.12.2014 г. Коледно детско утро
16.12.2014 г. Коледно детско утро
16.12.2014 г. Коледно детско утро
16.12.2014 г. Коледно детско утро