Срещи и изложби


19.11.2019 г. Благотворителен концерт за читалището
19.11.2019г.

19.11.2019 г. Благотворителният концерт премина при голям интерес. Той беше организиран под надслов "Да вдъхнем живот на читалищната зала" и реализиран с подкрепата на Община Пазарджик и на доброволците Александър Братоев и Лъчезар Урушев.
Поканени за участие бяха предимно изпълнители, свързали своя живот по някакъв начин с читалището, както и такива, които искрено подкрепяха каузата ни. Желаещите да участват в това събитие бяха много, но времето не позволи всички да покажат своето изкуство и да подкрепят усилията ни.
Публиката имаше удоволствието да се наслади на наистина хубава музика, да аплодира доказани професионални музиканти като Десислава Чолакова - цигулка, Явор Желев - флейта, Иванка Кордева - цигулка, Илия Митрев - китара, народните певици Гинка и Петя Вергиеви, обичания от пазарджишката публика певец Димитър Френски, темпераментните оперетни актьори Стефка и Иван Караиванови, талантливия Лъчезар Урушев - акордеон. Трябва да отбележим, че Десислава Чолакова, Иванка Кордева, Гинка Вергиева /Балабанова/ и Лъчезар Урушев са бивши ученици на Градската школа по изкуствата при Народно читалище "Христо Ботев - 1897 г." Пазарджик. Илия Митрев и Гинка Вергиева са и учители в школата.
В концерта участваха и млади таланти, които учат сега в школата към читалището. Това са Константин Крондев от класа по пиано на Люся Тенева, Любомир Найденов, Еленко и Станислав Дунчеви от класа по акордеон на Чавдар Ралчев, Борис Гроздев от класа по китара на Илия Митрев, Валерия Гъркова от класа по народно пеене на Георги Иванов, както и балерините на Тони Райкова от балетна школа "Марина".
Много от присъстващите си спомниха времената, когато те или децата им са посещавали заниманията в школата. В разговори след концерта изказаха задоволството си от обявената инициатива.
Възторжени аплодисменти заслужиха и музикантите от двата състава към читалището. Това са Представителен мандолинен оркестър "Маестро Георги Атанасов" с диригент Маестро Атанас Чолаков и фолклорна вокална формация "Гергана" с художествен ръководител Ангел Ценов. Двата състава са носители на призови награди от фестивали и конкурси и са показали своето изкуство зад пределите на България - в Гърция, Сърбия, Турция, Австрия, Франция.
Първото си участие пред публика имаха и актьорите от Младежки театър "Приятели"  с ръководител актьорът Александър Братоев, който също е бил ученик в класа по цигулка на Ира Чолакова в школата към читалището. Младежите бяха добре подготвени и се представиха на високо ниво. Техните изпълнения впечатлиха публиката, която ги възнагради с бурни аплодисменти.
Гост на благотворителния концерт и подкрепящ каузата за възстановяване на залата на НЧ "Христо Ботев-1897 г." - Пазарджик беше добре познатия и обичан изпълнител Хайгашот Агасян. Той изпя песни по текстове на Михаил Белчев и Недялко Йорданов, станали популярни сред публиката. Както всички участници и той пя благотворително и успя да вдъхне доза оптимизъм у всички присъстващи, че нещата ще се случат щом обществеността стои зад благородна кауза.
Изненада за публиката бяха излъчените видео обръщения на бивши ученици, певици в съставите, на хора, свързани с читалището, които искрено желаят възстановяването на залата да стане много бързо. Това бяха: Елена Угринова, учила цигулка и балет, била член на ИС "Доминанта", сега продължаваща образованието си в Южна Корея, Георги Янев, учил цигулка и бил член на ИС "Доминанта", сега студент в София, Герган Ценов - бивш ученик по пиано в школата, сега диригент и изпълнител в САЩ, Марина Самунева - обучавала се в школата по балет, която носи нейното име, днес лекар в София, Снежка Байдова - дългогодишна певица във ФВФ "Гергана", днес живееща в далечен Детройт, САЩ, Екатерина Начева - дъщеря на Александър Начев, изпратила своята подкрепа от Лисабон, Португалия,. Подкрепа получихме и от Христинка Илкова - начален учител в СУ "Любен Каравелов", участвала с ученици в събития на библиотеката при читалището, Илия Михайлов - учител в СУ "Георги Брегов", дарител на книги за библиотеката, посещавал многократно с ученици читалището, Пенка Николова - историк, познаващ историята на читалището, участвала в дейността му, Марин Маринов - известен художник и бивш директор на Кукления театър в Пазарджик, Лъчезар Риков - директор на регионална библиотека "Никола Фурнаджиев", работил в читалището и познаващ от близо дейността му. Актьорите Мариан Бачев и Ники Станоев също подкрепиха усилията ни за възстановяване на залата.
Ще бъдем удовлетворени, ако салона на читалището бъде възстановен и огласен от изпълненията на талантливите ни ученици, самодейци и творци.
19.11.2019 г. Благотворителен концерт за читалището
19.11.2019 г. Благотворителен концерт за читалището
19.11.2019 г. Благотворителен концерт за читалището
19.11.2019 г. Благотворителен концерт за читалището
19.11.2019 г. Благотворителен концерт за читалището