Народно читалище “Христо Ботев” гр. Пазарджик

Срещи и изложби

20.04.2014 г. Детско утро 20.04.2014 г. Детско утро 20.04.2014 г. Детско утро 20.04.2014 г. Детско утро 20.04.2014 г. Детско утро
20.05.2014г.

Ученици от втори клас на ОУ "Стефан Захариев" посетиха библиотеката при читалището. Поводът беше предстоящия празник- 24 май. Децата бяха запознати с живота и делото на братя Кирил и Методий, със създаване на азбуката ни. Освен това библиотекарката ги запозна с просветителите в Пазарджик- епископ Дионисий, Хаджи Найден Йованович, Никифор Попконстантинов, Юрдан Ненов, Константин Величков и др. Учениците научиха какво са представлявали килийните училища, какво се е учило в тях. Запознаха се и със създаването на първото светско училище в Габрово. Интерес предизвика Правилника на училището в Габрово, наказанията, които са налагани на непослушните ученици, както и специалните награди, давани на ученолюбивите деца.
На срещата присъстваше и г-жа Минка Илиева, председател на творчески клуб "Пегас" в града, която като бивш директор на училище "Д-р Петър Берон" сподели с присъстващите свои мисли за предстоящия празник и изправи децата на крака, давайки тон за химна "Върви народе, възродени..." Ободрени от песента учениците се справиха отлично и със специалните задачи по български език, които им беше приготвила г-жа Личкова. Разбира се, имаше и награди-книги за най-знаещите. Г-жа Минка Илиева поднесе цветя на учителката Радка Личкова и на библиотекарката Веска Минова в знак на признателност за тяхната просветителска дейност.
От името на читалището книги като награда бяха връчени на М. Илиева и Р. Личкова по случай 24 май.
Весел празник и щастливо лято, мили приятели от ОУ "Стефан Захариев"!