Народно читалище “Христо Ботев” гр. Пазарджик

Срещи и изложби

24.04.2015 г. Маратон на четенето с ученици от първи клас на СОУ 24.04.2015 г. Маратон на четенето с ученици от първи клас на СОУ 24.04.2015 г. Маратон на четенето с ученици от първи клас на СОУ 24.04.2015 г. Маратон на четенето с ученици от първи клас на СОУ 24.04.2015 г. Маратон на четенето с ученици от първи клас на СОУ
24.04.2015г.

На 24.04.2015 г. учениците от първи "Б" клас  на СОУ "Георги Брегов" с класен ръководител Анета Цурева посетиха библиотеката на Народно читалище "Христо Ботев-1897 г.". Преди да започне състезанието по четене библиотекарката им разказа за 2-ри април- Международен ден на книгата, която е рожденна дата на датския писател Ханс Кристиан Андерсен, припомни им защо се провежда Маратон на четенето, за ползата от четенето, за това, че книгите са прозорец към света.  Първолаците участваха в Маратон на четенето, който се проведе в три етапа. В първия етап учениците трябваше да подготвят текст за четене по свой избор. Вторият етап беше задачата на тяхната госпожа Анета Цурева и   се състоеше от четене на стихотворението "Аз съм българче" от Иван Вазов и след това рецитирането му наизуст. Най-труден беше третия етап- четене на непознат текст. За него библиотекарката Веска Минова беше подготвила книжки с приказки, подходящи за първокласници.
С много желание учениците се включиха в този Маратон, който имаше състезателен характер. Стараеха се да покажат, че са научили буквите, че могат да четат по-добре от своите съученици.
Журито, което оценяваше техните умения беше в състав: Анета Цурева- старши начален учител от СОУ "Г. Брегов", Минка Илиева- председател на творчески клуб "Пегас"-Пазарджик , Веска Минова- библиотекар и Гинка Димитрова- възпитател на първи клас в СОУ "Г. Брегов".
Първото място заслужено завоюва Ивайла Александрова. На второ място се класира Полина Димитрова, а третото място си поделиха Ангел Димитров и Георги Танев. Това бяха учениците, които се справиха най-добре с четенето, както на познат, така и на непознат текст. За своето старание получиха като награда книжки.
Всички се убедихме в огромния труд, който е положила класната ръководителка на първи "Б" клас Анета Цурева, за да научи всичките деца да четат, да се интересуват от книжките, да се стараят непрекъснато да подобряват четивните си умения.  Желаем им нови успехи и постоянна любов към книгата!