Срещи и изложби


25.09.2014 г. Премиера на книга
19.09.2014г.

 Премиерата на книгата "Звездни камъни" от Величко Кратунчев.
Вечерта беше открита с песни в изпълнение на фолклорна група "Надежда" към пенсионерски клуб № 2 в Пазарджик с худ. р-л Георги Чаев. Групата изпя песните "Сънува ли ,Недо?" и "Овчар свири на герена", а дует Иванка Иванова и Райна Чешмеджиева- "Проклет да е кой се лъже по мома". Запомнящи се изпълнения на една млада и талантлива фолклорна група.
Филип Серафимов представи книгата "Звездни камъни" на Величко Кратунчев. Това е седмата книга излязла из под перото на краеведа Кратунчев, който се отличава с впечатляваща ерудиция и богат интелект. Интересно е да се отбележи, че дядото на майка му- Атанас Ангов е участник в Хвърковатата чета на Бенковски и умира на връх Еледжик заедно с баща си Георги Ангов. Представител на Кратунчевия род е и именития литературен критик Борис Делчев Кратунчев.
 Самото заглавие на книгата "Звездни камъни" ни загатва, че и в това си повествование Величко отдава заслужена дан на миналото. От десетте глави, шест са със сюжети от по-далечното и по-близкото минало на Лесичово. Кратунчев последователно ни запознава със забележителни камъни, намиращи се в Лесичовската гора до "Зайовото кладенче", или високо над "Богданов дол".  Интересна е масивната червена скала в местността "Гробищна могила" и каменната грамада на тракийското светилище в местността "Гьола". Авторът обяснява, че "На пръв поглед това са обикновени скали с незнайни знаци, издълбани в твърдите тела на камъните".Филип Серафимов сподели, че четейки книгата го обзема едно особено вълнение, защото и той през детските си години се е докосвал до някои от тези древни останки, без да има представа, че те са археологически съкровища. Това го кара да уважава още повече В. Кратунчев, който така компетентно и убедително представя пред читателите своите открития.
Заслужен интерес предизвикват и представените в книгата  кондики на манастира "Свети Никола"- Калугерово и очеркът за поп Димитър, както и очерка "Лесичовско възраждане" или пък "Хитрото магаре".
Ф. Серафимов пожела  на Кратунчев още нови проникновени и вълнуващи писания!
Сред това интересно представяне на книгата "Звездни камъни", думата беше дадена на автора. Той благодари на организаторите на тази среща и особено на секретарката на читалището В. Минова.  Величко Кратунчев сподели с вълнение наблюденията си над звездните камъни обозначени с тайнствени знаци по долината на река Тополница, станали необикновени след обработка от траките. С издълбаните ниши са изобразени съзвездията около Северния полюс, които са видими от нашите географски ширини. Освен това за читателите съм разгърнал кондиките на манастира "С. Николай" край Калугерово, намиращи се в Народната библиотека в София. Всеки читател заслужава да я разгърне. Разгледал съм и кондиката на манастира "Св. Св. Петър и Павел" в Баткун, която е написана на гръцки език и също се съхранява в Народната библиотека. Освен това в с. Баня е имало метох над минералната баня. Сега мястото там се нарича Манастирчето "Св. Троица".
Темата за лесичовското духовно възраждане също е намерила място в книгата. От Лесичово са 14 пишещи творци и 3-ма художници. Пиша, за да остане нещо, да покажа какво има в нашата история. Апелирам към всички родолюбци да помагат за съхранението и опазването на паметниците в нашата област.
Гост на премиерата на книгата беше Янаки Стоилов, водач на листата на коалиция БСП-лява България в 13-ти избирателен район.  Пред присъстващите в залата той прочете откъси от книгата на Величко Кратунчев. Стоилов сподели, че днес търсим упование в това, което е било, трябва да предадем спомена, да хвърлим мост между поколенията, за да не се изгуби родовата памет.
Изказаха се Георги Маратилов, Евгения Ботева, Гина Шаламанова, които поздравиха Величко Кратунчев и подчертаха, че той още от ученическите си години е много прилежен, сериозен и отговорен.
Срещата завърши с много цветя, снимки, поздравление и автографи! Авторът почерпи всички свои гости с лакомства. Във фоайето на читалището разговорите продължиха, поздравленията за В. Кратунчев също.
Благодаря на всички приятели на читалището, че бяха с нас на тази запомняща се премиера на книгата "Звездни камъни" на Величко Кратунчев. Нови успехи на автора!


25.09.2014 г. Премиера на книга
25.09.2014 г. Премиера на книга
25.09.2014 г. Премиера на книга
25.09.2014 г. Премиера на книга
25.09.2014 г. Премиера на книга