Срещи и изложби


26.04.2017 г. Литературна вечер с Христо Мандев
26.04.2017г.

Литературната вечер беше открита от председателя на литературен клуб "Алеко Константинов" Петко Генуров. Последва музикален поздрав- изпълнение на цигулка на Анна Налбантова, ученичка в ГШИ към читалището, Тя изпълни Сантиментален валс от Чайковски.
Авторът и неговата книга "Хоризонти" бяха представени от литературния критик Никола Иванов. Сборникът с поезия "Хоризонти" е издаден по повод 80-тата годишнина на Мандев. Той е поет с лирическа нагласа, така е устроен творчески. И прозата и поезията му са такива. Христо Мандев започва да публикува в края на 50-те и началота на 60-те години. Поезията му не е трагична или силно драматична, но в нея има драматизъм. Романтиката му е без сладникавост. Христо е планинар и това е причината много от стиховете му да са свързани с природата.. Лирическият аз е свързан с природата. Мрачните настроения са краткотрайни. Естествена лирика, не прибягва до сложни метафори.  Поезията му е в традициите на Вазов, Андрей Германов. Темите са традиционни за поезията, но преживяванията са много лични. Христо Мандев е председател на Дружеството на писателите в град Габрово.Така накратко Никола Иванов представи гостуващия писател.
Кратък рецитал по свои стихове изнесе Христо Мандев. Той сподели, че е привърженик на общуването на писателите от Габрово с културни среди в други селища, за литературни вечери и седянки.  От малък е влюбен в планината.Тя е в кръвта му и не може без нея. Ходи на походи, на екскурзионни летувания. Дори има псевдоним "Хижар". Наистина е бил хижар в една хижа над Габрово. Така Мандев представи себе си.
Поздравление към госта поднесе Евгения Ботева. Тя сподели, че харесва поети, които описват обикновения живот, а Хр. Мандев е точно такъв творец.
Свои стихове като поздрав към госта рецитира и Йорданка Шуманова.
Минка Илиева, председател на творчески клуб "Пегас", поднесе цветя на Мандев и благодари от името на всички творци. Тя изрази надежда за нова среща с писателя.
Цветя от читалището поднесе Петко Генуров и благодари на Мандев за гостуването му.
"Нека да общуваме! Без общуване няма живот!"- с тези думи на Христо Мандев литературната вечер завърши.


26.04.2017 г. Литературна вечер с Христо Мандев
26.04.2017 г. Литературна вечер с Христо Мандев
26.04.2017 г. Литературна вечер с Христо Мандев
26.04.2017 г. Литературна вечер с Христо Мандев
26.04.2017 г. Литературна вечер с Христо Мандев